Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) siekia skatinti sąžiningo verslo konkurenciją maisto tvarkymo srityje, prisidėti prie regionų plėtros ir sudaryti palankesnes sąlygas kurtis ir plėstis smulkiam verslui, skatinti vietinių maisto produktų gaminimą ir vartojimą, kai produkcija gaminama atsakingai, nedideliais kiekiais, laikantis esminių higienos principų.
Jau nuo 2019 gruodžio 14 d. įsigaliojo Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimai. Nuo supaprastintų reikalavimų, leidžiančių namų virtuvėje mažais kiekiais gaminti ir tiekti galutiniams vartotojams įvairius kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus, įsigaliojimo, Utenos apskrityje namuose ėmėsi gaminti ir tiesiogiai pirkėjams tiekti daugiau kaip 34 nauji verslo subjektai.
Visi norintys gaminti maistą namuose ir tiekti jį tiesiogiai vartotojams gali pasirinkti kokią produkciją namuose gaminti – kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti valgius ir patiekalus. Smulkieji maisto gamintojai gali gaminti nedidelius kiekius maisto produktų namuose:
- Jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 g, jų per dieną namuose galima pagaminti ne daugiau kaip penkis (pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius ir pan.). Smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris ne didesnis kaip 250 g (pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kt.), per dieną galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vnt., o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų ir kt. – ne daugiau kaip 7 kg.
- Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų sąlygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams bei valgiams: patiekalų per dieną galima pagaminti iki 20 porcijų, pusgaminių – koldūnų, blynelių ir kt. – iki 10 kg, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai, – ne daugiau kaip 100 vnt.
2022 m. atnaujinus reikalavimus, šiuo metu yra taip pat leidžiama planuojantiems mažais kiekiais gaminti maistą savo namuose ir siūlyti pirkėjams ne tik duoną, kepinius ir patiekalus, bet ir tokius desertinius gaminius kaip nekeptus želė, veganiškus tortus, nekeptus įvairius pyragus bei desertus (pvz. želė su vaisiais, panakota, įvairius putėsius) bei šiuo metu ypač sparčiai populiarėjančias valgomas, iš maisto produktų sukomponuotas puokštes.
Maisto tvarkymo subjektai, siekdami vykdyti maisto gamybos veiklą ir tiekti maisto produktus rinkai, privalo veiklą registruoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjektų registre. Dėl maisto tvarkymo subjekto registracijos reikia kreiptis į atitinkamą VMVT teritorinį departamentą, kurio teritorijoje planuojama vykdyti maisto tvarkymo veikla bei pateikti registracijai būtinus dokumentus (daugiau informacijos apie maisto tvarkymo subjektų registravimo reikalavimus galite rasti internetinėje svetainėje adresu https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/dokumentai-pradedant-veikla/maisto-tvarkymo-subjekto-registravimas).
Svarbu žinoti, kad VMVT pareigūnai prieš maisto tvarkymo subjekto registraciją, įvertina maisto produktų gamybos patalpas ir gamintojo pasiruošimą įgyvendinti reikalavimus. Tokių patikrų metu vertinamos patalpos, įranga ir inventorius, taip pat tikrina ar asmuo, kuris užsiims maisto gamyba yra pasitikrinęs sveikatą ir išklausęs privalomąjį higienos žinių kursą. Gamybos proceso metu maisto tvarkymo subjektai turi užtikrinti, kad visais maisto gaminimo etapais būtų laikomasi maisto saugos reikalavimų, todėl būtina įvertinti žaliavų kokybę, stebėti jų laikymo sąlygas, vykdyti tinkamą šiluminį apdorojimą, kontroliuoti gaminių laikymo sąlygas ir gaminių pateikimą galutiniams vartotojams. Jei gamybos metu bus naudojamas viešai tiekiamas geriamasis vanduo, turi būti atliekami mikrobiologiniai geriamojo vandens tyrimai. Tuo atveju kai bus naudojamas geriamasis vanduo iš individualaus gręžinio ar šachtinio šulinio, be mikrobiologinių tyrimų dar turi būti atliekami cheminiai geriamojo vandens tyrimai. Be to, vienas iš svarbiausių aspektų siekiant gaminti namų sąlygomis, atskiriant gamybos etapus skirtingu laiku. Maisto produktai ir žaliavos, iš kurių gaminamas maistas, bei pagamintas maistas, skirtas galutiniams vartotojams, turi būti laikomi atskirai nuo namų ūkio vartojimui skirto maisto ir tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų apsaugotas nuo mikrobinės ir fizinės taršos iki patiekimo galutiniams vartotojams. Maisto tvarkymo subjektai atsako už namų sąlygomis gaminamo maisto saugą ir kokybę.
VMVT specialistai yra parengę ir VMVT internetinėje svetainėje paskelbę gaires verslui: https://vmvt.lt/sites/default/files/namu_gamybos_gaires.pdf. Gairėmis siekiama padėti suprasti, kaip teisingai ir vienodai taikyti maisto saugą ir higieną reglamentuojančių teisės aktų nuostatas, sudaryti palankesnes sąlygas kurti ir plėsti smulkųjį verslą, skatinti smulkųjį verslą veikti legaliai ir atsakingai, gaminant maistą mažais kiekiais. Gairėse, kartu su vizualiai su pateiktais pavyzdžiais, paaiškinta, nuo ko reikia pradėti, norint vykdyti veiklą, kokie yra taikomi reikalavimai patalpoms bei įrangai, darbuotojų sveikatai ir higienai, atsekamumui, produktų gamybos savikontrolei, pakavimui, ženklinimui, valymui ir dezinfekavimui.
VMVT Utenos departamento specialistai nuolat stebi internetinėje erdvėje (pvz. interneto svetainėse bei skelbimų portaluose, socialiniuose tinkluose) pasirodančius skelbimus, kuriuose siūloma įsigyti konditerijos gaminių ar vieno kąsnio sumuštinių, stebi, ar šie gamintojai registruoti VMVT Utenos departamente, suteikiant jiems atpažinimo numerį, todėl skelbimuose privalu nurodyti maisto tvarkymo registracijos numerį.
Parengė: Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Utenos departamento vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Gintarė Bukauskienė